June 1, 2021

Jouw culinaire gids naar de perfecte charcuterieplank

Charcuterie, het Franse woord voor fijngesneden vleeswaren, heeft een echte metamorfose doorgemaakt in het afgelopen jaar. Hoewel de charcuterieplank steevast onderdeel uitmaakt van het repertoire van zo ongeveer elke Franse chefkok, hoef je geen pro te zijn om er zelf een te maken. Bovendien bestaat charcuterie allang niet meer alleen uit vlees, kaas en crackers. Tegenwoordig is het eerder een borrelplank en alles mag erop, van brunchhapjes tot gyoza.

Of je nu de show wilt stelen met een uitgebreide brunch op zondag of met de kaasplank tijdens de vrijdagmiddagborrel, wij zijn er voor je. Meer inspiratie voor de perfecte, huisgemaakte charcuterieplank vind je hier, dus lees vooral even verder.

Dit is waarom [sjar-kuu-tər-ie] jouw nieuwe favoriet wordt

Hoewel een borrelplank er vaak indrukwekkend uitziet, kun je het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wil. Alles is toegestaan, dus of je nou zin hebt in traditionele charcuterie, tapas of in chocola, het mag allemaal. Als je maar voor zorgt dat er genoeg is en dat je varieert met smaak en textuur.

 Om te beginnen neem je een marmeren bord, een houten snijplank of iets anders met genoeg ruimte voor al het lekkers. Vervolgens bepaal je het thema. Ook hier geldt weer: niets is te gek. Probeer bijvoorbeeld een Mexicaanse charcuterieplank of ga een keer voor zoet. Salsa, minicupcakes, laat je fantasie de vrije loop en ga meteen aan de slag met jouw persoonlijke borrelplank.

Pastai

Stap één: Vul de schaaltjes

Hou al je porselein maar vast in de aanslag, want je gaat het nodig hebben om al die lekkernijen een plekje te kunnen geven. Bakjes en schaaltjes zijn ideaal om crackers of gedroogd fruit in te doen, maar ook voor guacamole, augurkjes of dadels gevuld met blauwe kaas van Boca’s in Amsterdam kun je ze goed gebruiken. Zorg voor genoeg contrast op je borrelplank, zoals camembert met vijgenjam of een minidessert van caramelpopcorn in het midden van de plank. Als de schaaltjes eenmaal klaar zijn, is het tijd voor het snijwerk.

Stap twee: Snijden maar

Heb je zin om op chic te gaan, bekijk dan deze video en maak je eigen salamiroosjes. Geen zorgen, het hoeft allemaal niet supernetjes, want een rommelig effect op je charcuterieplank is juist gewenst. Leg de prosciutto en salami bijvoorbeeld speels bij elkaar en laat de kaas onaangesneden met een mesje ernaast. Als je de opmaak liever overlaat aan iemand anders, dan bezorgt Panzero in Rotterdam dan de perfecte portie Italiaanse kaas met salsiccia.

Stap drie: Vergeet de koolhydraten niet

Een borrelplank zou geen borrelplank zijn als er geen royale portie koolhydraten bij zat. Probeer focaccia of grissini, of blijf trouw aan het gouwe ouwe Franse stokbrood. Brood, luxe zoutjes en crackers zijn essentieel op je borrelplank. Wij tippen de truffelfocaccia van Pastai in Amsterdam.

boca’s

Stap vier: Tijd voor kleur

Nu je een solide basis hebt, is het tijd om het geheel af te maken met wat groenten en fruit. Druiven en bessen geven direct extra kleur, maar wat dacht je van wat gedroogde abrikozen, appelringen of vijgen in combinatie met gorgonzola of cheddar? De tapas in Aziatische stijl van Sun by Zarzo in Eindhoven gaan overigens heerlijk samen met wat zure besjes.

Stap vijf: Maak het af met wat garnering

De echte charcuteriekunst zit ‘m in de opmaak. Een paar blaadjes verse munt, takjes rozemarijn of gebrande noten doen wonderen voor je tapasplank. Garneer de uitgebreide brunch van Yoghurt Barn in Den Haag met kokosschaafsel en macarons en maak je klaar om te genieten.

 Scroll naar beneden voor nieuw artikel